Sykkeltyper du burde kjenne til

Sykkel

 

Hvis vi kan kalle en spade for en spade, kan vi da kalle en sykkel for en sykkel? Selv om noen ytterst få kanskje vil påstå at dette er tilfellet, vil nok de aller fleste sykkelentusiaster mene at det finnes betydelige forskjeller mellom ulike typer sykler, og at det derfor kan være hensiktsmessig å skille dem. Derfor skisserer vi fire av de viktigste typene under:

Terrengsykkelen

Terrengsykkelen er kanskje den aller vanligste sykkeltypen i Norge, og de er perfekte for de som bruker sykkel på stier i skog og mark eller andre utfordrende terrengtyper. Om man bestemmer seg for å gå for en terrengsykkel finnes det to vanlige typer å velge mellom, avhengig av hvilken størrelse man foretrekker på hjulene. Den mest populære typen er 29-tommeren, som egentlig har 28-tommers felger, men har fått et annet navn på grunn av de tykke dekkene. Sykkelen lar en holde høyere fart, men de store hjulene gjør det samtidig tyngre å akselerere den. For kortvokste kan dimensjonene dessuten by på problemer, selv om de nyere utgavene også er tilpasset de som er litt lavere. På grunn av dette, men også fordi store hjul begrenser manøvreringen, er det mange som velger 26-tommers sykler. Disse er enklere på ulendt terreng, og veier som regel mindre enn 29-tommerne. Og for de som ikke klarer å bestemme seg, er de nyere 27,5-tommers syklene et godt kompromiss.

Racersykkelen

Dette er ikke en sykkel du kjøper hvis du ikke er en skikkelig entusiast. Racersykkelen har en fremoverbøyd og aggressiv sittestilling, og dersom man skal nyte den til sitt fulle, må man også investere i sykkelsko og klikkpedaler. Den er perfekt til landeveissykling, men egner seg ikke særlig godt i byer eller på ville stier.

Hybridsykkelen

For den som ønsker seg en mellomting mellom dempede terrengsykler og proffe racersykler, kan hybridsykkelen være løsningen. Den har en mindre fremoverlent sittestilling enn racersykkelen, samtidig som den har en stiv ramme og tynnere hjul enn terrengsykkelen. Hybridsykkelen er perfekt til bysykling eller sykling på grusveier, men kan ikke takle alle terrengtyper.

Sammenbrettbare sykler

En ganske ny favoritt blant de unge og urbane er de sammenbrettbare syklene. Disse kommer både med og uten gir, og veier gjerne ekstra lite, slik at de kan tas med inn. På denne måten unngår man tyveri uten å bruke sykkellås.