Sykling – en skånsom treningsform?

Uncategorized

Svært mange nordmenn elsker å ta sykkelen fatt. Det er noe helt spesielt med det å sykle – du får vind i håret, frisk luft og kan utforske vakker, norsk natur underveis. Mye bedre enn å svette på et trangt treningsstudio, vil mange si. Samtidig er det mange som sliter med vonde hofter, knær eller ryggsmerter. Tilhører du denne gruppen, gruer du deg kanskje til å trene av frykt for smerter. Det finnes heldigvis skånsomme treningsformer, og ja, sykling er en av dem!

Sykling passer de fleste

Det som er så bra med sykling er at tyngdepunktet sentreres på sykkelsetet. Det er ikke knærne og beina som bærer kroppsvekten, noe som er tilfelle for eksempel ved jogging. Dette gjør at sykling er en utmerket sport for deg som sliter med kneskader og -tilstander som artrose i kne. Dessuten mener ekspertene at du har godt av å trene dersom du lider av artrose, og at det faktisk kan bidra til å lindre symptomene på sikt.

Sykling innendørs

Dersom du er usikker på om knærne eller ryggen vil takle en lengre tur på sykkel, kan det være en idé å begynne med lett sykling innendørs på ergometersykkel. Dette gir deg mulighet til å avbryte syklingen når som helst, dersom du skulle merke at det blir for vondt. Du kan gjerne få hjelp av en fysioterapeut eller kanskje en personlig trener mens du sykler, slik at de kan veilede deg og motivere deg når det trengs.

Sykling sammen med andre

Å legge ut på sykkeltur med artrose eller lignende kan ofte være mer betryggende å gjøre sammen med noen. Det finnes idrettsklubber og sykkelklubber i de fleste kommuner i Norge. Her kan du melde deg inn og delta på sykkelturer sammen med andre. Å sykle sammen med noen er både lærerikt og sosialt. Kanskje du til og med kan få noen gode tips til sykkelteknikker som lindrer vonde knær underveis?

Alternative treningsformer

Hvis du ikke er sikker på om sykling er treningsformen for deg, kan du forsøke andre aktivitetsformer. Ifølge

Helsebiblioteket er både sykling, svømming og gange gode treningsformer for deg som er rammet av artrose. I likhet med sykling, er svømming lite belastende på knær, rygg og hofter. Dette er en skånsom form for trening de fleste kan ta del i. Vurder hvilken treningsform som passer best i nettopp ditt tilfelle.

Lytt til kroppen

Dersom du sliter med vonde knær, ryggskader eller lignende, er det ikke dermed sagt at du skal tøye smertegrensene altfor mye. Lytt til kroppen din, og ikke fortsett treningen dersom det gjør svært vondt. Da kan det være en fordel å konsultere en lege eller fysioterapeut for å få gode råd til videre trening.