Grand Tour-ritt

Uncategorized

Det finnes et enormt antall ulike sykkelritt som går av stabelen hvert år rundt om i verden. Det er imidlertid noen som tiltrekker seg mer oppmerksomhet enn andre. De største profesjonelle sykkelrittene er de som er på UCI-listen. UCI er det styrende organet for sykling, som administrerer en årlig kalender for profesjonelle ritt. Mange av dem har stor betydning for den sportslige verden, og er også gjennomsyret av sykkelhistorie. Høyest av alle henger de tre Grand Tour-rittene: Tour de France, Giro D’Italia og Vuelta España.

De tre Europeiske etappe-rittene går av stabelen hvert år, og samler verdens beste syklister samt enorme folkemengder langs løypene. Det er også en enorm kommersiell begivenhet, hvor lagene investerer titalls millioner for å sikre seg signaturen til de beste rytterne, og sponsorer punger ut store summer for å promotere seg langs løypene. Carrefour, Skoda, Vittel, Dimension Data, hummel barn, LCL og Krys er noen eksempler på merkenavn mange nok har blitt kjent med via TV-sendinger fra sykkelritt.

Tour de France

Første utgave av verdens største og viktigste sykkelritt, Tour de France, ble startet av avisen L’Auto i 1903. Det ble en stor suksess med 60 ryttere. Siden den gang har det bare vokst i omfang og popularitet, og har nå blitt verdens største sykkelbegivenhet, og en uunværlig del av sommeren for mange nordmenn. Tour de France 2018 gikk av stabelen 7. Juli, og er den 105. utgaven av løpet. Ryttere fra hele verden kjemper om etappeseire og retten til å ikle seg en av de fire trøyene:

  • Gult: Sammenlagtvinner
  • Grønn: Spurt/Poeng-trøya
  • Polka-dott: Klatretrøya
  • Hvit: Ungdomstrøya

Den gule trøya er den mest kjente og mest prestisjefulle, og går til syklisten med den laveste akkumulerte tiden brukt i løpet av alle etappene. Å stå med den gule trøya som sammenlagtvinner etter siste etappe i Paris, er det største en syklist kan oppnå.

Giro D’italia

Giro d’Italia ble etablert i 1909 for å fremme salget av avisen La Gazzetta dello Sport. Rittet har i likhet med Tour de France ny rute hvert år, og arrangeres vanligvis i slutten av mai eller tidlig i juni i løpet av 23 dager. Det er med det det første av de tre store treukers-rittene som går av stabelen hvert år. Det er strukturert omtrent på samme måte som Tour de France, og anses som verdens nest største. I 2017 ble 100 års-jubileet for dette historiske rittet markert. Den 101. utgaven av Giro d’Italia startet med et løp gjennom gatene i Jerusalem den 4. mai 2018. Det var da første gang noen av de tre store treukersrittene fant sted i Israel, og viser at man stadig fornyer konseptet, og søker etter nye tilskuere.

La Vuelta España

La Vuelta España, eller Spania Rundt, ble etablert for første gang i 1935, etter den store suksessen til Tour de France og Giro D’Italia. Rittet er kjent for svært krevende og spektakulære etapper, som har gitt tilskuerne mange høydepunkter oppigjennom historien. Rittet arrangeres mot slutten av sommeren, og rangeres vanligvis som det minst prestisjefulle av de tre Grand Tour-rittene. Det betyr imidlertid ikke at en seier her ikke henger høyt.